Nederlands Nederlands

ET waarde

ET waarde, wat is dat?
ET staat voor Einpress Tiefe, vrij vertaald gecompenseerde diepte of wielbolling. In de volksmond spreken we over de ET of offset. Wanneer een velg bijvoorbeeld een ET waarde van 30 heeft, wordt dit vertaald naar een velg met ET 30 of een velg met 30 millimeter offset.

Wat is de ET waarde van een velg?
Er zijn enorm veel verschillende velgen te vinden. Zij zijn er in allerlei soorten en maten. Elke velg heeft bepaalde afmetingen, waaronder ook de ET waarde. De ET waarde is de afstand tussen de achterkant van het hart - waar het hart de as van de auto raakt - en het (denkbeeldige) middelpunt van de velg. We meten de ET waarde door de velg vanaf de zijkant te bekijken. De waarde wordt gemeten in millimeters. Wanneer we een velg hebben met ET 30, betekend dit dat de afstand tussen de achterkant van het hart en het middelpunt van de velg 30 millimeter is. Als de velg precies zou worden gecentreerd met de as, zou er dus een loze ruimte zijn van 3 centimeter. Wanneer de achterkant van het hart van de velg precies in het midden staat, heeft de velg een ET waarde van 0.

Waarom moet ik rekening houden met de ET waarde?
Naast de diameter en de breedte van de velg, is de ET waarde van een velg zeer belangrijk om rekening mee te houden. Stel bijvoorbeeld dat je een nieuwe set velgen onder je auto wilt hebben. Momenteel heb je 16" velgen onder je auto die 7J breed zijn en met een ET waarde van 30 millimeter. Je hebt een andere set velgen op het oog, ook 16" en 7J breed. Je zou bijna denken dat deze andere velgen er zo onder passen. Zodra je de velgen gaat passen kom je er achter dat de ET waarde van deze velgen 40 is. Als deze andere velg met ET 40 precies op dezelfde lijn zou staan als de as, zou je dus 4 centimeter loze ruimte hebben. Dit komt neer op 1 centimeter meer loze ruimte dan je huidige set velgen met ET 30. Dit betekend dus, dat als je de nieuwe set velgen tegen de as van je auto plaatst, de velgen 1 centimeter meer naar binnen staan - richting de schokbreker. Het kan heel goed kloppen als je er achter komt dat dit niet past, omdat je velg nu tegen de schokbreker aanloopt. Gelukkig is hier wel een oplossing voor: spoorverbreders.

De set velgen die je op het oog hebt is ook beschikbaar met ET -10. Een negatieve ET waarde. De loze ruimte tussen de achterkant van het hart en het middelpunt van de velg is dus -10 millimeter. In feite is er geen sprake van loze ruimte, omdat het hart van de velg 1 centimeter naar binnen staat ten opzichte van het midden van de velg. Je gaat deze velgen ook passen onder je auto en komt er achter dat de velgen niet tegen de schokbreker aanlopen. Logisch, want de velg staat nu namelijk meer naar buiten dan je huidige velgen met ET 30. Wanneer je wielkasten het toelaten, zou je deze velgen met ET -10 in principe kunnen plaatsen. De kans is echter groot dat je velgen nu een stuk onder je wielkasten vandaan komen. Ze steken nu vier centimeter meer naar buiten dan je huidige velgen met ET 30. Het is verstandiger om op zoek te gaan naar een set velgen met een iets hogere ET-waarde.

Hoeveel speling mag de velg hebben?
Wij adviseren je om maximaal 7 millimeter speling te hanteren. Maar dat is ook echt de maximale speling. Je kan eventueel een veel hogere of lagere ET-waarde hanteren, zodat je velgen op een prachtige wijze uitkomen, maar dit is vaak funest voor je ophanging (lees: wiellagers, fuseekogels) Je kunt beter kijken naar velgen die een speling van 5 millimeter hebben. In ons geval van het voorbeeld zou je dus kunnen zoeken naar een set velgen met een ET waarde tussen de 25 en 35.